úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Studium » Tříleté obory s výučním listem » 65-51-H/01 Kuchař-číšník
tisk

65-51-H/01 Kuchař-číšník

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.

Učební obor umožňuje získání všeobecných a odborných vědomostí a manuálních dovedností k profesionálnímu vykonávání povolání kuchař - kuchařka a číšník - servírka. Připravuje žáky na osvojení si techniky posuzování potravin z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování, ovládání techniky skladování a ošetřování potravin a nápojů, techniky opracování potravin a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečních zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb. Absolvent zná přípravu běžných a technologicky náročných jídel, teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků a teplých nápojů. Umí esteticky upravovat jídla a nápoje k podávání a ovládá různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů. Má osvojeny zásady správné výživy a základy dietního stravování. Ovládá základní techniky obsluhy, přijímání a evidování objednávek, vyúčtování s hostem, získá základní znalost sestavování kalkulací a stanovení ceny. Dovede sestavovat jídelní a nápojový lístek dle gastronomických pravidel a dietetických zásad. Má znalost používání inventáře a ovládání obsluhy technického zařízení ve stravovacích provozech.

Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odbornou úroveň získávají žáci v předmětech potraviny a výživa, technologie, stolničení, zařízení provozoven, speciální technologie a obsluha, základy podnikání a ekonomika. Žáci mohou absolvovat barmanský a sommeliérský kurz.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který probíhá ve školních jídelnách, školní restauraci, v Kavárně Slavia a v dalších zařízeních kroměřížského regionu.

Úspěšní absolventi mohou pokračovat v nástavbovém studiu „podnikání“ ukončeném maturitou a získat úplné střední vzdělání.

Absolventi oboru se po nezbytném zapracování uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb.

Učební plán tříletého středního vzdělání s výučním listem
ŠVP Kuchař - číšník
RVP Kuchař-číšník 65-51-H/01
Dotace vyučovacích hodin
             
Názvy předmětů 1. ročník   2. ročník   3. ročník  
Český jazyk 1   1   1  
Anglický jazyk 2   2   3  
Německý jazyk 1   1   1  
Občanská nauka 1   1   *  
Právo *   *   1  
Fyzika 1   *   *  
Chemie 1   *   *  
Biologie a ekologie *   1   *  
Matematika 1   1   1  
Literatura 1   *   1  
Tělesná výchova 1   1   1  
Informační a komun.technol. 1   1   1  
Ekonomika *   1   1  
Zaklády podníkání *   *   1  
Potraviny a výživa 1   1   1  
Provoz a zařízení v gastr. 1   *   *  
Technologie 2   1,5   *  
Speciální technologie *   *   0,5  
Stolničení 1   1   1  
Odborný výcvik 15   17,5   17,5  
Společenská výchova 1   *   *  
Komunikace ve službách *   1   *  
CELKEM 32   32   32  

Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Exkurze do Rodinného vinařství Bartoníkovi
17.11.2018
Dne 1. listopadu 2018 proběhla školní exkurze do Rodinného vinařství Bartoníkovi v Mikulčicích. Tuto akci zařídila studentská firma Action&Refreshment ze třídy 3. E. O tuto akci byl velký zájem nejen z řad studentů, ale i pedagogů naší školy.
Reprezentační ples SŠHS 2019
17.11.2018
Rádi bychom Vás pozvali na ples školy, který se bude konat 11.1.2019 od 20:00 hodin ve společenském sále. Ples se nese v tématu "Na křídlech andělů". Vstupenky lze zakoupit každou středu a pátek v zelené (budova Pavlákova). Vždy od 14:00 do 16:00.
Národní fairtradová konference
16.11.2018
Národní fairtradová konference se letos konala v Brně. Jejím cílem bylo vytvořit společný prostor pro sdílení praktických zkušeností a kontaktů, spolupráci i vzájemnou motivaci k podpoře fair trade v České republice. Do Brna přijeli členové řídicích
Kampaň Fandíme Fairtrade ve škole, ve městě i na faře
13.11.2018
Naše škola se opět zapojila do akce, kterou pořádá Fairtrade Česko a Slovensko. Připravili jsme prezentaci, uvařili skvělou fairtrade kávu a navštívili jsme studenty Obchodní akademie v Kroměříži. Studenti se dozvěděli principy fungování FT, seznámili se
Nabídka majetku – rentgenový přístroj
08.11.2018
Z důvodu přebytečnosti movitého majetku nabízíme k prodeji rentgenový přístroj Stomax 101 z roku 1986 za cenu 10 000,-.
Výzva k podání nabídky
29.10.2018
Dodávka konvektomatu a změkčovače vody
Na naší škole máme kreativní žáky
27.10.2018
Dne 13. října 2018 proběhlo slavnostní shromáždění v areálu Aqua Palace v Čestlicích, kde absolventi škol a pedagogové převzali ocenění Hospodářské komory ČR. Střední školu hotelovou a služeb reprezentovaly pí ředitelka Mgr. Ivana Hašová, Mgr. Andrea Mišurcová a absolventka školy Petra Nadymáčková.
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.
19.10.2018
Praktický týden 1.10 – 5. 10. 201
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz