úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Mladí gastronomové z Kroměříže soutěžili

Aktuality

Mladí gastronomové z Kroměříže soutěžili [14.11.2011]
Studenti převážně hotelových škol ze čtyř moravských krajů a kraje Vysočina svedli ve Frenštátě pod Radhoštěm boj o postupová místa na republikové finále soutěže Gastrojunior – Nowaco Cup 2012.
Na klání dorazilo 49 budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů z 22 středních škol a učilišť. „Nejsilněji byla překvapivě obsazena kategorie cukrář,“ uvedl Ivo Herman, ředitel frenštátské Střední školy hotelnictví a gastronomie, která „moravské semifinále“ pořádala.
Úkoly pro jednotlivé kategorie byly předem dané. Kuchaři museli zhotovit 4 porce moderního teplého pokrmu, z krůtích prsou, s přílohou. A to za 45 minut. Stejný časový limit na 4 porce teplého nákypu v moderní úpravě měli i cukráři. A číšníci museli zvládnout přípravu ovocného dezertu, podání šumivého vína a jazykovou zkoušku.
Podle Martina Slezáka, komisaře v kategorii kuchaři, úroveň klání hodně poskočila. „Nebyl tady vyloženě soutěžící, který by nám vytvořil nějaký nesmysl na talíři. Viděli jsme hodně zajímavé využití moderních surovin jako je dýně, čerstvý špenát nebo fazolky,“ popsal a dodal, že na školy je v současné době vyvíjen velký tlak, aby výuku posouvaly dál, než byla před 15 lety. „A troufám si tvrdit, že z 50 procent jsou dál než provozy.“
Prezident Asociace číšníků ČR Radek Bušina upozornil, že se úroveň soutěže Gastrojunior rok od roku zlepšuje. „Každý hledá, čím by komisi zaujal a překvapil,“ poukázal a dodal, že podobně dopředu jde i česká gastronomie. „Začínají se vymýšlet a inovovat různé typy pokrmů nejen u kuchařů ale i cukrářů, u číšníků je nejen moderní inventář, ale i vystupování, které se posunulo v posledních letech hodně vysoko,“ míní Bušina, který dodal, že čím dál více podniků si uvědomuje, že host jí nejdříve očima, pak vůní a nakonec chutí.

Naše škola měla své zástupce ve všech třech kategoriích.
V kategorii „Cukrář“ nás reprezentovala žákyně 2. ročníku učebního oboru „Cukrář“ Gabriela Hladká. Její teplý dezert – makový nákyp doplněný ovocnou omáčkou a tvarohovou pěnou byl ohodnocen stříbrnou medailí a v celkovém hodnocení se umístila na 5. místě.
V kategorii „Kuchař“ se velmi dobře předvedl Petr Stibora z 3. S, který připravoval krůtí steaky se šťouchanými bramborami, glazovanou zeleninou a omáčku s houbami. Za svůj výkon byl oceněn zlatou medailí a v celkovém hodnocení obsadil čtvrté místo.
V kategorii „Číšník – servírka“ soutěžila za naší školu Jana Tvarůžková z 2. F. Jejím soutěžním úkolem byl servis sektu a příprava teplého předkrmu za požití ananasu. Na výkonu Jany se podepsala nervozita z její první, tak významné soutěže. Za svůj výkon byla ohodnocena bronzovou medailí a umístěním na celkovém 12 místě.
Na přípravě žáků se podíleli odborní učitelé pan ing. Václav Forman, Iva Hašová a Veronika Kučová.
Dosaženými výsledky se všichni reprezentanti naší školy kvalifikovali do finále soutěže v Brně. Doufáme, že po odstranění drobných nedostatků dosáhnou nejméně tak dobrých výsledků, jakých dosáhli ve Frenštátě pod Radhoštěm.



« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Eliteam a jeho první akce!
15.11.2017
První úspěšnou akci má v letošním školním roce za sebou studentská společnost třídy 3. E Eliteam.
Kvalita potravin nás zajímá!
09.11.2017
Dne 7. listopadu 2017 jsme na naší škole přivítali paní europoslankyni MUDr. Olgu Sehnalovou. Její přednáška byla o práci v Evropském parlamentu. Nejvíce nás ale zajímalo téma dvojí kvality výrobků, zejména potravin a nekalé praktiky obchodníků. Tomuto
Třídní schůzky ve školním roce 2017/2018
01.11.2017
24. 11. 2017 15:00 informace pro rodiče ve společenském sálu, po ukončení
Pěstuj planetu – Světový den potravin 2017
25.10.2017
V letošním roce se SŠHS Kroměříž opět zapojila do kampaně „Pěstuj planetu“ a oslavila Světový den potravin. V naší hotelové restauraci studenti s vyučujícími připravovali menu z dýně, např. dýňovou polévku, zelí, placky a dýňový
Projekt praktický týden
17.10.2017
Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii – praktický týden
Barokní skvosty nedaleko nás
09.10.2017
„Barokní skvost jako dar ženě.“ Toto heslo zaujalo studenty třídy 3. E při plánování odborné exkurze
Veletrh vzdělávání Hodonín 4.-5. 10 2017
09.10.2017
4.-5..10.2017 se konal v Hodoníně už po dvacáté první Veletrh vzdělávání pořádaný SSŠ Brno. Naše škola a dalších 58 škol zde prezentovalo své obory a zaměření.
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky maturitních oborů
07.09.2017
Adaptační pobyt na Rusavě pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 31. 8. – 3. 9. 2017. Celkem se ho zúčastnilo 55 studentů.
© 2017 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz