úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Mladí gastronomové z Kroměříže soutěžili

Aktuality

Mladí gastronomové z Kroměříže soutěžili [14.11.2011]
Studenti převážně hotelových škol ze čtyř moravských krajů a kraje Vysočina svedli ve Frenštátě pod Radhoštěm boj o postupová místa na republikové finále soutěže Gastrojunior – Nowaco Cup 2012.
Na klání dorazilo 49 budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů z 22 středních škol a učilišť. „Nejsilněji byla překvapivě obsazena kategorie cukrář,“ uvedl Ivo Herman, ředitel frenštátské Střední školy hotelnictví a gastronomie, která „moravské semifinále“ pořádala.
Úkoly pro jednotlivé kategorie byly předem dané. Kuchaři museli zhotovit 4 porce moderního teplého pokrmu, z krůtích prsou, s přílohou. A to za 45 minut. Stejný časový limit na 4 porce teplého nákypu v moderní úpravě měli i cukráři. A číšníci museli zvládnout přípravu ovocného dezertu, podání šumivého vína a jazykovou zkoušku.
Podle Martina Slezáka, komisaře v kategorii kuchaři, úroveň klání hodně poskočila. „Nebyl tady vyloženě soutěžící, který by nám vytvořil nějaký nesmysl na talíři. Viděli jsme hodně zajímavé využití moderních surovin jako je dýně, čerstvý špenát nebo fazolky,“ popsal a dodal, že na školy je v současné době vyvíjen velký tlak, aby výuku posouvaly dál, než byla před 15 lety. „A troufám si tvrdit, že z 50 procent jsou dál než provozy.“
Prezident Asociace číšníků ČR Radek Bušina upozornil, že se úroveň soutěže Gastrojunior rok od roku zlepšuje. „Každý hledá, čím by komisi zaujal a překvapil,“ poukázal a dodal, že podobně dopředu jde i česká gastronomie. „Začínají se vymýšlet a inovovat různé typy pokrmů nejen u kuchařů ale i cukrářů, u číšníků je nejen moderní inventář, ale i vystupování, které se posunulo v posledních letech hodně vysoko,“ míní Bušina, který dodal, že čím dál více podniků si uvědomuje, že host jí nejdříve očima, pak vůní a nakonec chutí.

Naše škola měla své zástupce ve všech třech kategoriích.
V kategorii „Cukrář“ nás reprezentovala žákyně 2. ročníku učebního oboru „Cukrář“ Gabriela Hladká. Její teplý dezert – makový nákyp doplněný ovocnou omáčkou a tvarohovou pěnou byl ohodnocen stříbrnou medailí a v celkovém hodnocení se umístila na 5. místě.
V kategorii „Kuchař“ se velmi dobře předvedl Petr Stibora z 3. S, který připravoval krůtí steaky se šťouchanými bramborami, glazovanou zeleninou a omáčku s houbami. Za svůj výkon byl oceněn zlatou medailí a v celkovém hodnocení obsadil čtvrté místo.
V kategorii „Číšník – servírka“ soutěžila za naší školu Jana Tvarůžková z 2. F. Jejím soutěžním úkolem byl servis sektu a příprava teplého předkrmu za požití ananasu. Na výkonu Jany se podepsala nervozita z její první, tak významné soutěže. Za svůj výkon byla ohodnocena bronzovou medailí a umístěním na celkovém 12 místě.
Na přípravě žáků se podíleli odborní učitelé pan ing. Václav Forman, Iva Hašová a Veronika Kučová.
Dosaženými výsledky se všichni reprezentanti naší školy kvalifikovali do finále soutěže v Brně. Doufáme, že po odstranění drobných nedostatků dosáhnou nejméně tak dobrých výsledků, jakých dosáhli ve Frenštátě pod Radhoštěm.



« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2018
13.03.2018
Ve dnech 22. – 23. 3. 2018 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži uskuteční 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018.
Strava pro naši mysl
15.02.2018
Ve dnech 5. – 9. 2. 2018 se studenti a pedagogové naší školy zúčastnili mezinárodního projektového setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl) v chorvatském Daruvaru. Jednalo se o první z pěti setkání,
Projekt EQAVET – Senior 50+
11.02.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž se zapojila do Pilotního ověřování programu
Naši cukráři slavili další úspěch
08.02.2018
Mimořádným úspěchem skončila pro SŠHS Kroměříž soutěž odborných dovedností oboru cukrář junior „O Priessnitzův dortík“. V nádherném prostředí Priessnitzových léčebných lázní se ve středu 31. ledna 2018 konal již 14. ročník této soutěže, kterou pořádala
Olympiáda v anglickém jazyce
04.02.2018
Dne 23. 1. 2018 proběhlo školní kolo olympiády v anglickém jazyce. Soutěžilo 15 studentů 1. – 3. ročníku a své znalosti si procvičili v konverzaci na vylosované téma a popisu obrázku. Hodnotil se také poslech a porozumění čtenému textu, jakož i použití gramatických struktur v textu.
Kroměřížská koktejlová soutěž
30.01.2018
Ve středu dne 31. ledna 2018 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem 19. ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup
27.01.2018
24. ročník národního kola soutěže Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup byl v letošním roce ojedinělý tím, že kromě soutěžících v oboru Kuchař, Cukrář a Číšník se účastnili poprvé i studenti oboru Barista a Barman. Naše škola vytvořila tříčlenné
Předvánoční zájezd do Vídně
10.01.2018
Studentská firma HAMADI žáků 3.F přišla s další akcí. Žákům naší školy jsme nabídli poznávací zájezd do hlavního města Rakouska, Vídně.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz