úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Juniorský tým AKC SMS na soutěži V Hradci Králové 2012

Aktuality

Juniorský tým AKC SMS na soutěži V Hradci Králové 2012 [27.04.2012]
Juniorský tým AKC SMS vznikl na podzim 2011. Již po krátké době od vzniku se zúčastnil soutěže GASTRO HRADEC 2012 ve čtyřech kategoriích a zároveň jako družstvo. Usilovné a náročné tréninky, které měli junioři pod dohledem trenérů a instruktorů, byly přínosem pro celý tým, bohužel ale neměli mnoho času na takové vzájemné pracovní seznámení, jaké by mělo být.
Hlavně u cukrářů byly tréninky zaměřeny na přípravu soutěže do Hradce. Každý kdo byl vybrán na prezentaci tohoto týmu, se úkolu zhostil dobře. Zkušenosti z tréninků se promítly na hodnocení jednotlivců, ale i celkového družstva.

Jako první kategorii zmíním kuchařskou kategorii slavnostní rautovou mísu pro 8 osob sestávající se ze tří základních výrobků s odpovídajícími doplňky, minimálně dvě omáčky, jeden vzorový talíř s jednou porcí a dvakrát jednotlivý inovativní hlavní pokrm, připravený za tepla a vystavovaný za studena.
Jako reprezentant juniorského týmu dostal důvěru Jakub Vedral ze školy ISŠ Valašské Meziříčí. Připravoval ho Petr Přeček ISSS Ostrava a Petr Brňák z Kroměříže. Samozřejmě nesmíme opomenout ani ostatní kluky z týmu, kteří mu po celou dobu přípravy pomáhali. Výrobky připravoval už v úterý a ve středu výrobky glazoval.
Názvy výrobků
  • Vepřová panenka táhlá do růžova v bránici s demi-glace, směs salátů s bylinkami
  • Králičí hřbet s drůbeží fáší se šafránem v bylinkovém skle, červené fazole v karotkovém pyré
  • Zeleninová terina kapustovém obalu proložená plátky vepřové kotlety, smažená sýrová kulička v kukuřičném prachu, omáčka z mladého špenátu, česnekový demi-glace.
Dvě inovativní jídla
Vařený pstruh ve vakuu, vlažné želé s rybího fondu, bramborové pyré s rajčatovým sklem, mous z uzené makrely a pečené kachní prso na hruškách, teplý luštěninový salát, vinná redukce.
Jakub Vedral získal pro tým stříbrnou medaili a pohár za třetí místo.

Za tým dále bojovaly cukrářky ve třech kategoriích, tak aby mohly být vyhlášeny i jako družstvo juniorů. Děvčata bojovaly v kategorii umělecká cukrařina – monument z pastiláže, glazury a karamelu. Na tuto kategorii se připravovala Šárka Králíková ze SŠHS Kroměříž, pod vedením Veroniky Kučové z téže školy, za pomoci kolegyně z týmu Gabriely Hladké. Některé části monumentu si mohla juniorka připravit dopředu a potom na poslední chvíli udělat části z karamelu. Svůj monument nazvala JARNÍ OKOUZLENÍ. Šárka se ujala úkolu výborně a vybojovala bronzové ohodnocení.

Další kategorii, které se cukráři zhostili je mísa PETIT FOURS, kde juniorka musela zhotovit čtyři druhy po šesti kusech. Každý petit fours musí mít rozdílnou technologickou přípravu a rozdílnou náplň. Juniorka Markéta Šamánková ze SŠHS Kroměříž se připravovala pod vedením trenérů Petry Vránové ze SŠGS Přerov a Veroniky Kučové ze SŠHS Kroměříž. Markéta používala na výrobu Belkoládu, oplatkové těsto, ovocné želé a turecký med. Název Petit fours – Malinový nugát, fernetový čtvereček, turecká slza, pistáciový kornoutek. Markéta za tyto výrobky získala zlatou medaili a pohár za třetí místo.

Poslední kategorií, které se cukráři zúčastnili, byla kategorie tří různých teplých nebo studených dezertů, vystavovaných za studena a jeden dort určený k porcování (12porcí) a ručně zdobený. Tuto kategorii připravovala Milena Ježková se SŠGS Přerov pod vedením Lukáše Rába z Přerova a Petry Vránové SŠGS Přerov.
Názvy dezertů
  • Rudý půlměsíc s jahodovým srdcem
  • Pozlacený borůvkový srp s jahodami
  • Malinovo-perníkové vlnění
Název dortu – Květinové opojení
Za tuto kategorii získala stříbrné ocenění.

Družstvo juniorského týmu AKC SMS získalo celkově 1. místo v družstvech, všichni junioři se postavili na stupně vítězů.
Při přípravě soutěžního místa všichni pracovali společně, jako vycvičený tým s dlouholetou praxí. Při vyhlášení výsledků měli všichni zúčastnění radost, stejně jako předseda pobočky Jakub Sedláček, který tým podporoval na jeho první společné soutěži. Tým se umístil na svoji premiéru velice dobře i přes počáteční menší zádrhele. Vše jsme dotáhli do konce a výsledky jsou vynikající.
Děkuji za poskytnutou důvěru v tento tým a doufám, že bude pokračovat nadále i přes nemalé finanční problémy. Všem, kteří se podíleli na přípravě juniorů, chci poděkovat a přeji hodně úspěchů v dalších soutěžích.
Pokud by měl nějaký zájemce podpořit nebo sponzorovat tento tým, může se ozvat na naši pobočku AKC SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO.
Petra Vránová
trenérka cukrářů juniorského týmu AKC SMS


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2018
13.03.2018
Ve dnech 22. – 23. 3. 2018 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži uskuteční 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018.
Kroměřížská koktejlová soutěž
30.01.2018
Ve středu dne 31. ledna 2018 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem 19. ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Předvánoční zájezd do Vídně
10.01.2018
Studentská firma HAMADI žáků 3.F přišla s další akcí. Žákům naší školy jsme nabídli poznávací zájezd do hlavního města Rakouska, Vídně.
Workshop „EXOTICKÉ OVOCE“
06.01.2018
V rámci projektu „Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii“ se zúčastnili žáci tříd 2.A a 2.K odborného workshopu na téma „Exotické ovoce“. Workshop proběhl dne 15. 12. 2017 v budově školy SŠHS Kroměříž.
ÉČKO má opět putovní pohár!
22.12.2017
Třída 4. E se i letos zúčastnila Vánočního turnaje ve florbalu. Už počtvrté a bohužel naposledy získala putovní pohár.
Jak chutná praktická maturita?
21.12.2017
Dne 12. prosince 2017 v restauraci Střední školy hotelové a služeb připravily žákyně 4. E Pavla Kořínková a Sára Strašáková společně s žáky 4. S a pod vedením Ing. Jany Vaňkové jako praktickou maturitu Wellness menu.
24. ročník Vánoční klávesnice
20.12.2017
V letošním roce jsme se v prosinci opět sešli u vánočního stromečku, kde proběhlo vyhodnocení naší tradiční soutěže Vánoční klávesnice, letos již 24. ročníku, který se může pochlubit opět výbornými výsledky.
Rozjeli jsme to naplno
19.12.2017
Studentská firma HAMADI měla v prosinci napilno. Předvánoční čas se pro ni nesl v duchu práce.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz