úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Gastro Mánes 2012 – 6. ročník

Aktuality

Gastro Mánes 2012 – 6. ročník [19.04.2012]
Očekávání, naděje, tréma. Tak by se daly popsat pocity účastníků před zahájením ojedinělé celostátní soutěže, která se konala ve Střední škole hotelové a služeb Kroměříž dne 18. dubna. Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami učebního oboru Stravovací a ubytovací služby/kuchařské práce z devíti měst ČR reprezentovali své školy v přípravě studené kuchyně. Soutěže se zúčastnila dvoučlenná družstva středních škol – odborných učilišť z Brna, Prahy, Ostravy-Hrabůvky, Olomouce-Sv. Kopeček, Moravské Třebové, Zlína, Hlučína, Křenovic a domácí SŠHS Kroměříž.
Nejen kuchařské umění bylo vidět v průběhu dne. Kuchařské dovednosti všech přítomných jako by byly předurčeny variabilním a umně sladěným oblečením symbolizujícím profesi. Akci, jež má svou tradici a věhlas, letos přijel podpořit také radní Zlínského kraje Mgr. Josef Slovák. Přání úspěchu v soutěžním klání zaznělo hned v úvodu od ředitele školy Ing. Petra Hajného. Jak bylo řečeno, spíše než o soutěžení jde o vzájemná setkání a předávání zkušeností.
Úkol, který se každým rokem mění, se skládá ze dvou samostatných částí. Letos byla jako první příprava chuťovek podle zadání, specialitou druhé části je pódiové vystoupení, tentokrát při přípravě předkrmového salátu. Splnění prvního úkolu probíhá v kuchyních, na druhou část, pódiové vystoupení se těší všichni návštěvníci, protože přímo před jejich očima, postupně vznikají avizované pokrmy. Jeden ze soutěžících je připravuje, druhý komentuje práci, případně podává informace a zajímavosti o používaných surovinách. O dobré nápady není nouze. Navíc vidět šikovné ruce mladých učňů při práci je skutečným zážitkem. Nechybí ani porota, která má přísná měřítka hodnocení. Nestačí jen chuť, barevnost, použité suroviny, ale je třeba dodržovat i hygienická pravidla. Vše je korunováno způsobem vystupování.
V tomto roce si nejlépe vedli učni z ISŠ v Moravské Třebové Adéla Hriníková a Milan Peňáz, těsně za nimi skončili z OU a PrŠ Hlučín Jana Králová a Jan Jurčeka a třetí místo patřilo dvojici ze SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené z Prahy Kateřině Reinové a Bořivoji Brockovi. Všichni obdrželi nejen diplomy a vítězné poháry, ale i hodnotné dary. Domácí dvojici SŠHS Kroměříž zastupovali žáci 1. ročníku Adam Ševčík a Pavel Ševčík. Získali 4. místo a spolu s dalšími dvanácti soutěžícími byli odměněni pamětními listy a věcnými cenami.
V závěru soutěžního klání bylo možno zhlédnout a degustovat veškeré pokrmy prezentované ve vlastním aranžmá v aule školy. Lákavá podívaná tak byla pastvou pro oči a posléze i pro chuťové buňky.
Díky aktivitě pedagogů učebního oboru stravovací a ubytovací služby – kuchařské práce v SŠHS Kroměříž vznikla hezká tradice spolupráce mezi jednotlivými speciálními středními školami oceňovaná z řad žáků, učitelů a veřejnosti.

Poděkování patří i sponzorům soutěže:
  • Milan Kubík – AB bistro, Vodní, Kroměříž
  • Pavel Rozmánek - Restaurace Vodní Meloun, Velké náměstí, Kroměříž
  • Výrobna jídel a polotovarů - Věra Bránecká, Hulín
  • Pavel Holub - Vegetariánská jídelna, Velké náměstí, Kroměříž
  • Prodejna – Zdravá výživa, Ztracená, Kroměříž
  • SRPŽŠ při SŠHS Kroměříž



« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2018
13.03.2018
Ve dnech 22. – 23. 3. 2018 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži uskuteční 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018.
Strava pro naši mysl
15.02.2018
Ve dnech 5. – 9. 2. 2018 se studenti a pedagogové naší školy zúčastnili mezinárodního projektového setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl) v chorvatském Daruvaru. Jednalo se o první z pěti setkání,
Projekt EQAVET – Senior 50+
11.02.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž se zapojila do Pilotního ověřování programu
Naši cukráři slavili další úspěch
08.02.2018
Mimořádným úspěchem skončila pro SŠHS Kroměříž soutěž odborných dovedností oboru cukrář junior „O Priessnitzův dortík“. V nádherném prostředí Priessnitzových léčebných lázní se ve středu 31. ledna 2018 konal již 14. ročník této soutěže, kterou pořádala
Olympiáda v anglickém jazyce
04.02.2018
Dne 23. 1. 2018 proběhlo školní kolo olympiády v anglickém jazyce. Soutěžilo 15 studentů 1. – 3. ročníku a své znalosti si procvičili v konverzaci na vylosované téma a popisu obrázku. Hodnotil se také poslech a porozumění čtenému textu, jakož i použití gramatických struktur v textu.
Kroměřížská koktejlová soutěž
30.01.2018
Ve středu dne 31. ledna 2018 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem 19. ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup
27.01.2018
24. ročník národního kola soutěže Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup byl v letošním roce ojedinělý tím, že kromě soutěžících v oboru Kuchař, Cukrář a Číšník se účastnili poprvé i studenti oboru Barista a Barman. Naše škola vytvořila tříčlenné
Předvánoční zájezd do Vídně
10.01.2018
Studentská firma HAMADI žáků 3.F přišla s další akcí. Žákům naší školy jsme nabídli poznávací zájezd do hlavního města Rakouska, Vídně.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz