úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Gastro Mánes 2012 – 6. ročník

Aktuality

Gastro Mánes 2012 – 6. ročník [19.04.2012]
Očekávání, naděje, tréma. Tak by se daly popsat pocity účastníků před zahájením ojedinělé celostátní soutěže, která se konala ve Střední škole hotelové a služeb Kroměříž dne 18. dubna. Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami učebního oboru Stravovací a ubytovací služby/kuchařské práce z devíti měst ČR reprezentovali své školy v přípravě studené kuchyně. Soutěže se zúčastnila dvoučlenná družstva středních škol – odborných učilišť z Brna, Prahy, Ostravy-Hrabůvky, Olomouce-Sv. Kopeček, Moravské Třebové, Zlína, Hlučína, Křenovic a domácí SŠHS Kroměříž.
Nejen kuchařské umění bylo vidět v průběhu dne. Kuchařské dovednosti všech přítomných jako by byly předurčeny variabilním a umně sladěným oblečením symbolizujícím profesi. Akci, jež má svou tradici a věhlas, letos přijel podpořit také radní Zlínského kraje Mgr. Josef Slovák. Přání úspěchu v soutěžním klání zaznělo hned v úvodu od ředitele školy Ing. Petra Hajného. Jak bylo řečeno, spíše než o soutěžení jde o vzájemná setkání a předávání zkušeností.
Úkol, který se každým rokem mění, se skládá ze dvou samostatných částí. Letos byla jako první příprava chuťovek podle zadání, specialitou druhé části je pódiové vystoupení, tentokrát při přípravě předkrmového salátu. Splnění prvního úkolu probíhá v kuchyních, na druhou část, pódiové vystoupení se těší všichni návštěvníci, protože přímo před jejich očima, postupně vznikají avizované pokrmy. Jeden ze soutěžících je připravuje, druhý komentuje práci, případně podává informace a zajímavosti o používaných surovinách. O dobré nápady není nouze. Navíc vidět šikovné ruce mladých učňů při práci je skutečným zážitkem. Nechybí ani porota, která má přísná měřítka hodnocení. Nestačí jen chuť, barevnost, použité suroviny, ale je třeba dodržovat i hygienická pravidla. Vše je korunováno způsobem vystupování.
V tomto roce si nejlépe vedli učni z ISŠ v Moravské Třebové Adéla Hriníková a Milan Peňáz, těsně za nimi skončili z OU a PrŠ Hlučín Jana Králová a Jan Jurčeka a třetí místo patřilo dvojici ze SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené z Prahy Kateřině Reinové a Bořivoji Brockovi. Všichni obdrželi nejen diplomy a vítězné poháry, ale i hodnotné dary. Domácí dvojici SŠHS Kroměříž zastupovali žáci 1. ročníku Adam Ševčík a Pavel Ševčík. Získali 4. místo a spolu s dalšími dvanácti soutěžícími byli odměněni pamětními listy a věcnými cenami.
V závěru soutěžního klání bylo možno zhlédnout a degustovat veškeré pokrmy prezentované ve vlastním aranžmá v aule školy. Lákavá podívaná tak byla pastvou pro oči a posléze i pro chuťové buňky.
Díky aktivitě pedagogů učebního oboru stravovací a ubytovací služby – kuchařské práce v SŠHS Kroměříž vznikla hezká tradice spolupráce mezi jednotlivými speciálními středními školami oceňovaná z řad žáků, učitelů a veřejnosti.

Poděkování patří i sponzorům soutěže:
  • Milan Kubík – AB bistro, Vodní, Kroměříž
  • Pavel Rozmánek - Restaurace Vodní Meloun, Velké náměstí, Kroměříž
  • Výrobna jídel a polotovarů - Věra Bránecká, Hulín
  • Pavel Holub - Vegetariánská jídelna, Velké náměstí, Kroměříž
  • Prodejna – Zdravá výživa, Ztracená, Kroměříž
  • SRPŽŠ při SŠHS Kroměříž



« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Hotelováci jeli vařit do Itálie
11.10.2018
Na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži se stává již tradicí, že se žáci účastní během školního roku řady zajímavých zahraničních vzdělávacích akcí.
Kurz studené kuchyně
03.10.2018
Ve dnech 24. - 27. 9. 2018 probíhal na naší škole Kurz studené kuchyně. V průběhu 4 dnů žáci přebírali teoretické a zejména praktické dovednosti pod vedením mistra kuchaře pana Vladimíra Picky. Všechny znalosti
Adaptační pobyt pro nastupující první ročníky maturitních oborů
09.09.2018
Adaptační pobyt na RS Dopravák Buchlovice pro nastupující první ročníky tří maturitních oborů se konal ve dnech 30. 8. – 2. 9. 2018. Celkem se ho zúčastnilo 37 studentů.
Strava pro naši mysl
11.07.2018
Ve dnech 10. – 14. 5. 2018 se naše škola stala hostitelskou institucí pro mezinárodní projektové setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl).
Erasmus Budapešť
08.07.2018
Tři týdny v Budapešti díky projektu Erasmus – jaké to bylo?
Pohár města Kroměříže
22.06.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž pořádala 16. 6. 2018 již XXII. ročník parkurových jezdeckých závodů
Zemědělská výstava Kotojedy 2018
12.06.2018
Je dlouholetou tradicí, že se žáci a učitelé Střední školy hotelové a služeb podílí na organizaci Zemědělské výstavy v Kroměříži, která se koná každé 2 roky.
Znáš zelené koření?
12.06.2018
Žáci 2. E oboru Hotelnictví připravili výstavku bylinek s názvem „Zelené koření v gastronomii“. Bylinky si prohlédli také žáci oboru Stravovací a ubytovací služby a určovali jednotlivé rostlinky podle vzhledu a vůně.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz