úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 Tisková zpráva

Aktuality

GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 Tisková zpráva [16.03.2016]

GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016

Tisková zpráva

Ve čtvrtek 17. března 2016 se město Kroměříž otevře zahraničním i tuzemským gastronomům. Startuje mezinárodní dvoudenní gastronomická soutěž. 5 ročník je opět pod pomyslnou taktovkou Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Celá soutěž se uskuteční v prostorách SPOLEČENSKÉHO SÁLU na ulici Pavlákova, a to včetně pátečního slavnostního vyhlášení výsledků 18. března 2016, jež je plánováno od 18. hodin.  Střední škola hotelová a služeb Kroměříž již v loňském roce otevřela široce svoji náruč veřejnosti a soutěž představila „life“ i na svých stránkách. Fanoušci gastronomického zápolení tak i v letošním roce budou moci fandit soutěžícím buď přímo v místě konání akce, nebo přes internetové stránky školy, kam je zanesou krátké video-vstupy.  Další zprávy o průběhu dvoudenního klání budou zveřejňovány na FB stránkách školy. V pravidlech soutěže, oproti předchozím ročníkům, nedošlo k významným změnám: soutěžit budou odděleně junioři a senioři.
Letošní ročník je příslibem mimořádného zápasu také pro sestavu zahraničních soutěžících. Zahraniční soutěžící nezajišťují jen prestižnost akce, ale pro studenty je právě zastoupení cizinců skvělou příležitostí pro konverzaci v cizích jazycích a také pro navázání přátelství a získání zajímavého a nového pohledu na zpracování soutěžních úkolů s ohledem na regionální zvláštnosti. Zastoupeny zde budou čtyři země: Polsko, Portugalsko, Itálie a náš soused, Slovensko. Soutěžit se bude ve čtyřech odborně zaměřených kategoriích:
  • kuchař – junior a senior
  • cukrář – junior a senior,
  • barista,
  • sommeliér.
Kroměřížská škola je významná především nastaveným vysokým kreditem soutěže, jež je garantován: Asociací kuchařů a cukrářů ČR a Asociací číšníků České republiky a v neposlední řadě i Asociací hotelů a restaurací. Hodnotící komise soutěže je vybranou sestavou certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR a pro disciplíny baristů a sommeliérů pak hodnotící tým, který je garantován Asociací číšníků ČR.
Škola si na nezájem nemůže stěžovat. V posledních ročnících se účast točila okolo 90-100 soutěžících a to platí i pro letošní ročník, je přihlášeno 88 zájemců. Čtvrtek bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.
A co letos soutěžící budou zpracovávat? 
  • V letošním klání kuchaři  musí zvládnout připravit v limitu 45 minut 4 porce pokrmů, kde je základní surovinou vepřová panenka (cca 600 g). Jedná se o nejkvalitnější část vepřového masa a soutěžící musí v časovém limitu prezentovat 2 druhy tepelné úpravy vepřového masa.  Čím hodnotící komisi soutěžící překvapí, to se teprve uvidí. Tak jako v předchozích ročnících, mají soutěžící nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.
  • Cukráři mají soutěžní úkol zvládnout v čase 50 minut (+ 25 minut na ozdoby) a připravují 6 kusů CUPCAKES s tématikou „čtvero ročních období“ (zdobený muffin). Komisaři zde hodnotí nejen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost, hygienu,… Z celkového počtu připravených muffin jsou dvě určeny právě pro degustaciz
  • Senioři – cukráři mají poněkud větší úkol a to doslova. Dorty ke stejné tématice „čtvero ročních období“ mohou dosahovat maximální hmotnosti do 5 kilogramů. I zde je součástí úkolu zpracovat též vzorek pro degustaci.
  • U sommeliérů je kromě vědomostního testu z nápojové gastronomie klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v disciplíně hraje též pohybová elegance a zde jsou rovněž stanoveny časové limity: 5 minut na přípravu pracoviště a stejný čas na servis.
  • Mistrovství servisu kávy je věnována právě baristická soutěž. Mladí baristé připravují  2 x espresso, 2 x cappuccino, 2 x volný nápoj. Z propozic jasně vyplývá, že nesmí být v připravovaných nápojích žádný alkohol. Časový limit je desetiminutový (po 10 minutách též na přípravu a úklid pracoviště).
Přijďte se přesvědčit, že GASTRO KROMĚŘÍŽ skutečně patří mezi významné mezinárodní soutěže a zaslouží si patřičnou pozornost veřejnosti odborné i laické. Součástí soutěže budou po celou dobu pódiová vystoupení.

Závěrem je vhodné nejen popřát soutěžícím hodně zdaru, ale též poděkovat osobnostem a odborníkům, že hrdě převzali nad akcí záštitu:
  • Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Kateřina Valachová Ph.D.
  • Prezident AKC ČR a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE  - Bc. Miroslav Kubec
  • Hejtman Zlínského kraje – MVDr. Stanislav Mišák
  • Starosta města Kroměříž – Mgr. Jaroslav Němec
  • Starostka města Chropyně – Ing. Věra Sigmundová
  • Předseda asociace číšníků ČR – Mgr. Radek Bušina
  • Prezident Asociace hotelů a restaurací – Ing. Václav Stárek
Hlavními partnery soutěže jsou:
  • Retigo s.r.o.
  • JOSPO Josef Pospíšil, s. r.o.
Ostatní partneři soutěže:
  • CESK a.s.
  • CS Gostol Trading, s.r.o.
  • Espresso s.r.o.
  • SOŠ vinařská a SOU zahradnické Valtice
Tiskovou zprávu zpracovala: Ing. Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku ve spolupráci s PhDr. Soňou Svobodovou.
Poznámka pro média: průběžné informace včetně fotografií, videí a zvukových souborů budou průběžně vyvěšovány na stránky školy na adrese: www.hskm.cz ,  facebook – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Telefonní kontakt pro média: tel. +420 732 781 831
« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Návštěva hotelů Hilton v Praze
23.05.2018
Žáci oboru hotelnictví, třída 1. E v doprovodu třídního učitele Ing. Jindřicha Matějíčka a učitelů odborných předmětů Mgr. Ivany Hašové a Mgr. Andrei Mišurcové se zúčastnili kariérních dnů hotelu Hilton v Praze. Ujal se nás Michal Hradilík Cluster Recruit
Zpráva z exekutivního týdne 21. 5. – 26. 5. 2018 Javoříčko
23.05.2018
Exekutivního týdne v Javoříčku se účastní žáci ze škol: SŠZS Albrechtice, PRAKTIK s. r. o. Olomouc, SŠHS Kroměříž, SOŠ a SOU Vlašim. Ze školy SŠHS Kroměříž se účastní žáci tříd 2. A a 2. K s pedagogickým doprovodem Mgr. Věrou Tupou.
Jezdecké závody „Pohár města Kroměříže“ 22. ročník sobota 16. 6. 2018
20.05.2018
Žáci a učitelé odborného výcviku a teoretického vyučování oboru vzdělání Jezdec a chovatel koní připravili pro příznivce parkurového sportu na sobotu 16. června 2018
Sladké opojení 2018
18.05.2018
Příjemně naladěni odcházeli návštěvníci ze Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži. Již po čtrnácté se zde dne 10. května se konala celostátní soutěž v cukrářských dovednostech Sladké opojení,
Studenti prezentovali činnost svých společností!
18.05.2018
Opět je tu po roce soutěž studentských společností. Letos soutěžilo sedm společností.
Majáles
11.05.2018
27. března proběhlo školní kolo majálesu. Letos si školy vybíraly hudební směry a my jsme měli country.
Okresní kolo ve Floristice
06.05.2018
Žáci Střední školy hotelové a služeb Kroměříž, učební obor Zahradník, se zúčastnili 27. 4. 2018 soutěže Okresní kolo žáků a juniorů ve Floristice na výstavišti Floria Kroměříž.
Hobby soutěže „Liga zemědělských škol“ v parkurovém skákání
29.04.2018
Ve středu 25. 4. 2018 proběhly Hobby soutěže „Liga zemědělských škol“ v parkurovém skákání v areálu Střední školy zemědělské v Přerově.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz