úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 Tisková zpráva

Aktuality

GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 Tisková zpráva [16.03.2016]

GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016

Tisková zpráva

Ve čtvrtek 17. března 2016 se město Kroměříž otevře zahraničním i tuzemským gastronomům. Startuje mezinárodní dvoudenní gastronomická soutěž. 5 ročník je opět pod pomyslnou taktovkou Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Celá soutěž se uskuteční v prostorách SPOLEČENSKÉHO SÁLU na ulici Pavlákova, a to včetně pátečního slavnostního vyhlášení výsledků 18. března 2016, jež je plánováno od 18. hodin.  Střední škola hotelová a služeb Kroměříž již v loňském roce otevřela široce svoji náruč veřejnosti a soutěž představila „life“ i na svých stránkách. Fanoušci gastronomického zápolení tak i v letošním roce budou moci fandit soutěžícím buď přímo v místě konání akce, nebo přes internetové stránky školy, kam je zanesou krátké video-vstupy.  Další zprávy o průběhu dvoudenního klání budou zveřejňovány na FB stránkách školy. V pravidlech soutěže, oproti předchozím ročníkům, nedošlo k významným změnám: soutěžit budou odděleně junioři a senioři.
Letošní ročník je příslibem mimořádného zápasu také pro sestavu zahraničních soutěžících. Zahraniční soutěžící nezajišťují jen prestižnost akce, ale pro studenty je právě zastoupení cizinců skvělou příležitostí pro konverzaci v cizích jazycích a také pro navázání přátelství a získání zajímavého a nového pohledu na zpracování soutěžních úkolů s ohledem na regionální zvláštnosti. Zastoupeny zde budou čtyři země: Polsko, Portugalsko, Itálie a náš soused, Slovensko. Soutěžit se bude ve čtyřech odborně zaměřených kategoriích:
  • kuchař – junior a senior
  • cukrář – junior a senior,
  • barista,
  • sommeliér.
Kroměřížská škola je významná především nastaveným vysokým kreditem soutěže, jež je garantován: Asociací kuchařů a cukrářů ČR a Asociací číšníků České republiky a v neposlední řadě i Asociací hotelů a restaurací. Hodnotící komise soutěže je vybranou sestavou certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR a pro disciplíny baristů a sommeliérů pak hodnotící tým, který je garantován Asociací číšníků ČR.
Škola si na nezájem nemůže stěžovat. V posledních ročnících se účast točila okolo 90-100 soutěžících a to platí i pro letošní ročník, je přihlášeno 88 zájemců. Čtvrtek bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.
A co letos soutěžící budou zpracovávat? 
  • V letošním klání kuchaři  musí zvládnout připravit v limitu 45 minut 4 porce pokrmů, kde je základní surovinou vepřová panenka (cca 600 g). Jedná se o nejkvalitnější část vepřového masa a soutěžící musí v časovém limitu prezentovat 2 druhy tepelné úpravy vepřového masa.  Čím hodnotící komisi soutěžící překvapí, to se teprve uvidí. Tak jako v předchozích ročnících, mají soutěžící nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.
  • Cukráři mají soutěžní úkol zvládnout v čase 50 minut (+ 25 minut na ozdoby) a připravují 6 kusů CUPCAKES s tématikou „čtvero ročních období“ (zdobený muffin). Komisaři zde hodnotí nejen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost, hygienu,… Z celkového počtu připravených muffin jsou dvě určeny právě pro degustaciz
  • Senioři – cukráři mají poněkud větší úkol a to doslova. Dorty ke stejné tématice „čtvero ročních období“ mohou dosahovat maximální hmotnosti do 5 kilogramů. I zde je součástí úkolu zpracovat též vzorek pro degustaci.
  • U sommeliérů je kromě vědomostního testu z nápojové gastronomie klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v disciplíně hraje též pohybová elegance a zde jsou rovněž stanoveny časové limity: 5 minut na přípravu pracoviště a stejný čas na servis.
  • Mistrovství servisu kávy je věnována právě baristická soutěž. Mladí baristé připravují  2 x espresso, 2 x cappuccino, 2 x volný nápoj. Z propozic jasně vyplývá, že nesmí být v připravovaných nápojích žádný alkohol. Časový limit je desetiminutový (po 10 minutách též na přípravu a úklid pracoviště).
Přijďte se přesvědčit, že GASTRO KROMĚŘÍŽ skutečně patří mezi významné mezinárodní soutěže a zaslouží si patřičnou pozornost veřejnosti odborné i laické. Součástí soutěže budou po celou dobu pódiová vystoupení.

Závěrem je vhodné nejen popřát soutěžícím hodně zdaru, ale též poděkovat osobnostem a odborníkům, že hrdě převzali nad akcí záštitu:
  • Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Kateřina Valachová Ph.D.
  • Prezident AKC ČR a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE  - Bc. Miroslav Kubec
  • Hejtman Zlínského kraje – MVDr. Stanislav Mišák
  • Starosta města Kroměříž – Mgr. Jaroslav Němec
  • Starostka města Chropyně – Ing. Věra Sigmundová
  • Předseda asociace číšníků ČR – Mgr. Radek Bušina
  • Prezident Asociace hotelů a restaurací – Ing. Václav Stárek
Hlavními partnery soutěže jsou:
  • Retigo s.r.o.
  • JOSPO Josef Pospíšil, s. r.o.
Ostatní partneři soutěže:
  • CESK a.s.
  • CS Gostol Trading, s.r.o.
  • Espresso s.r.o.
  • SOŠ vinařská a SOU zahradnické Valtice
Tiskovou zprávu zpracovala: Ing. Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku ve spolupráci s PhDr. Soňou Svobodovou.
Poznámka pro média: průběžné informace včetně fotografií, videí a zvukových souborů budou průběžně vyvěšovány na stránky školy na adrese: www.hskm.cz ,  facebook – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Telefonní kontakt pro média: tel. +420 732 781 831
« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Reprezentační ples SŠHS 2019
17.12.2018
Rádi bychom Vás pozvali na ples školy, který se bude konat 11.1.2019 od 20:00 hodin ve společenském sále. Ples se nese v tématu "Na křídlech andělů". Vstupenky lze zakoupit každou středu a pátek v zelené (budova Pavlákova). Vždy od 14:00 do 16:00.
Pokračovací kurz carvingu v Kroměříži
10.12.2018
Ve dnech 6. a 7. prosince 2018 se na naší škole konal POKRAČOVACÍ KURZ CARVINGOVÉ AKADEMIE
Přednáška o levném cestování
08.12.2018
V pondělí 3. 12. 2018 si studentská firma Travel&meeT třídy 3. E pozvala známou cestovatelku Hanu Machalovou, která si pro studenty hotelové školy připravila velmi poutavou přednášku o levném a strategickém cestování. Přednáška začala v 10:00 ve velkém
Francouzská kuchyně
04.12.2018
V úterý 27. 11. 2018 se uskutečnila na hotelové restauraci francouzská kuchyně. Akce oficiálně probíhala od 11:30 do 15:00. Samotné přípravy trvaly mnohem déle. Tato akce byla zároveň praktickou maturitní zkouškou dvou žákyň třídy 4. F
Vánoční krmení koní
04.12.2018
na Štědrý den 24. 12. 2018
Praktická maturita
25.11.2018
Dne 21. listopadu 2018 v Centru pro seniory Zachar v Kroměříži připravily žákyně 4. F Michaela Celá a Simona Daňková společně s žáky 4. S
Kurz carvingu v Kroměříži
25.11.2018
Ve dnech 22. a 23. listopadu 2018 se na naší škole konal certifikovaný kurz CARVINGOVÉ AKADEMIE pod vedením pana Luďka Procházky
JA workshop ve Zlíně
22.11.2018
Dne 6. listopadu proběhl v Baťově vile ve Zlíně studentský workshop pro mladé ředitele studentských firem středních škol. Na naší škole je v letošním školním roce šest firem a všichni ředitelé rádi do Zlína jeli.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz