úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Cesta za poznáním francouzské gastronomie

Aktuality

Cesta za poznáním francouzské gastronomie [19.10.2011]
Studenti Hotelové školy se z Kroměříže vydali na poznávací cestu za francouzskou gastronomií.
První gastronomická zastávka byla v alsaské obci Obernai ve Francii u vinaře, kde se jeho rodina již po několik generací zabývá výrobou vína. Studenti měli možnost v době, kdy probíhala sklizeň vína přímo vidět jeho výrobu včetně skladování. Samozřejmě nesměla chybět ani malá degustace různých odrůd vín. Studenti měli také možnost setkat se s klasickou architekturou Alsaska ve známých vinařských městech například Colmar a poznat krásu hrázděných domečků.
Další zajímavá exkurze na francouzském venkově byla ve vesnici Munster, kde se vyráběl i stejnojmenný zrající sýr Munster a Horské sýry holandského typu. Farmář nám přednesl velmi poutavou přednášku o samotné výrobě a zrání sýrů a praktickými ukázkami výroby a závěrečnou ochutnávkou sýrů.
V nadcházejícím dnu naší cesty za francouzskou gastronomií jsme navštívili oblast Champagne, kde se vyrábí šampaňské neboli šumivé víno a které se jako jediné může nazývat pravým šampaňským. Konkrétně jsme pak navštívili město Epernay, které se honosí nádhernými šampaňskými domy a prestižním šampaňským domem MOET & CHANDON, kde studenti měli možnost navštívit sklepy a zhlédnout výrobu šampaňského. Zde studenti poznávali prakticky to, co se v teorii naučili v hodinách gastronomie, ale i v hodinách cizích jazyků jako je francouzština a němčina, ve kterých byla prohlídka vedena. Prohlídka byla zakončena skleničkou pravého šampaňského.
Gastronomie nás všude obklopovala nejen na jednotlivých exkurzích, ale přímo na každém kroku, třeba ve francouzské brasserii – pekárně a restauracích, lákající na žabí stehýnka, husí játra, šneky a další vybrané pochoutky tamější gastronomie.
Na závěr cesty jsme nemohli opomenout Paříž, kde jsme nesměli vynechat prohlídku Eifelovy věže, vítězný oblouk a restauraci naší absolventky. Pobyt v Paříži jsme ukončili večerní projížďkou na lodi po řece Seina.




autor: Mgr. Marie Fabigová

« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Gastro Kroměříž 2018
13.03.2018
Ve dnech 22. – 23. 3. 2018 se v prostorách společenského sálu Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži uskuteční 7. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2018.
Strava pro naši mysl
15.02.2018
Ve dnech 5. – 9. 2. 2018 se studenti a pedagogové naší školy zúčastnili mezinárodního projektového setkání Erasmus+ s názvem Feeding Our Minds (Strava pro naši mysl) v chorvatském Daruvaru. Jednalo se o první z pěti setkání,
Projekt EQAVET – Senior 50+
11.02.2018
Střední škola hotelová a služeb Kroměříž se zapojila do Pilotního ověřování programu
Naši cukráři slavili další úspěch
08.02.2018
Mimořádným úspěchem skončila pro SŠHS Kroměříž soutěž odborných dovedností oboru cukrář junior „O Priessnitzův dortík“. V nádherném prostředí Priessnitzových léčebných lázní se ve středu 31. ledna 2018 konal již 14. ročník této soutěže, kterou pořádala
Olympiáda v anglickém jazyce
04.02.2018
Dne 23. 1. 2018 proběhlo školní kolo olympiády v anglickém jazyce. Soutěžilo 15 studentů 1. – 3. ročníku a své znalosti si procvičili v konverzaci na vylosované téma a popisu obrázku. Hodnotil se také poslech a porozumění čtenému textu, jakož i použití gramatických struktur v textu.
Kroměřížská koktejlová soutěž
30.01.2018
Ve středu dne 31. ledna 2018 se uskuteční ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb pod záštitou České barmanské asociace zastoupené panem Radkem Poláčkem 19. ročník Kroměřížské koktejlové soutěže.
Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup
27.01.2018
24. ročník národního kola soutěže Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup byl v letošním roce ojedinělý tím, že kromě soutěžících v oboru Kuchař, Cukrář a Číšník se účastnili poprvé i studenti oboru Barista a Barman. Naše škola vytvořila tříčlenné
Předvánoční zájezd do Vídně
10.01.2018
Studentská firma HAMADI žáků 3.F přišla s další akcí. Žákům naší školy jsme nabídli poznávací zájezd do hlavního města Rakouska, Vídně.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz