úvodní stránka
STŘEDNÍ ŠKOLA HOTELOVÁ
A SLUŽEB KROMĚŘÍŽ

Nacházíte se: Úvod » Aktuality » Barcelona 2012

Aktuality

Barcelona 2012 [23.11.2012]
Barcelona 2012
V loňském roce jsem se účastnil soutěže v přípravě nealkoholických míchaných drinků v Hotelu Hilton v Praze. Na soutěž mě připravovala paní učitelka Mgr. Fabigová a díky jejím zkušenostem a nápaditosti při sestavování drinku jsem se stal absolutním vítězem mezi 15 nejlepšími juniorskými barmany z gastronomických škol v České republice. Od obou hlavních sponzorů – firem Mattoni a Granini jsem získal částku na další odborné vzdělávání, která mi umožnila účast na čtyřtýdenním mezinárodním barmanském kurzu ve Španělské Barceloně.
Na kurzu nás bylo celkem 18 z různých zemí: Finsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Rakousko, Mexiko, Bulharsko, Anglie a já za Českou republiku. Celý kurz probíhal v angličtině, stejně jako komunikace mezi účastníky. Kolektiv byl velmi přátelský a hodně jsme si rozuměli, i když nám bylo od 19 do 30 let. Já a ještě jeden student jsme byli nejmladší. Většina účastníků již měla s barmanstvím nějaké zkušenosti, ale někteří zde začínali. V rámci flairu jsem byl nejpokročilejší a to, co jsme museli předvést při zkoušce, byl opravdu jenom základ – nebylo to hlavním cílem kurzu.
Ubytování začínalo od neděle, ubytování proběhlo v pořádku, pokoje byly po dvou. Já jsem bydlel s Adrianem ze Švédska, hned další den jsme zahajovali kurz a večer jsme se šli všichni společně seznámit do místních barů. Protože ubytování bylo bez jídla, stravovali jsme se buď ve městě, což bylo cekem drahé – i když pro účastníky z některých zemí bylo Španělsko cenový ráj  - nebo jsme si vařili.
Kurz byl veden dvěma instruktory (Anglie, Švédsko). Denně jsme tréninkem strávili asi 5-6 hodin. Po kurzu jsme chodili na pláž trénovat flair, studovat nápoje, suroviny a další nezbytnosti pro zkoušku, nebo se jenom opalovat a dovádět ve vodě.
Každý týden jsme probrali 25 drinků a nějakou teorii, která je pro míchání nezbytná. První 4 dny v týdnu se míchalo s umělými kostkami ledu, v pátek jsme všechny drinky míchali „naostro“ a psali jsme test z těchto drinků a teorie.
Kurz byl velmi zajímavý a specializoval se na rychlost, preciznost, uspořádání baru a znalost produktů. Test na konci byl docela těžký a skládal se praktické a teoretické části. V rámci praktické části jsme museli namíchat 18 drinků za 12 minut. Součástí praktické zkoušky byla i zkouška z flairu, u které se nedalo neuspět, ale mohla ovlivnit celkový výsledek zkoušky.
Teoretická zkouška se skládala z několika částí, na které jsme měli dohromady 5 hodin. Jednou z částí bylo psaní receptur včetně ozdob u všech 100 drinků, které jsme za měsíc probrali.
Úspěšnost byla docela veliká, ale někteří bohužel neuspěli. Čtyři z nás – včetně mě, dostali hodnocení „A“. Po úspěšném absolvování tohoto kurzu máte otevřené dveře do řady barů po celém světě, které tuto zkoušku hodnotí velmi vysoce. Bohužel v České republice není zatím žádný. Řada barů je ale v Rakousku, Anglii a Španělsku, které nejsou tak vzdálené, ale např. i na Taiwanu a dalších atraktivních zemích.
Kurz bych zhodnotil jako velice přínosný, získal jsem mnoho nových zkušeností, znalostí a přátel. Jsem rád že, jsem tuhle příležitost dostal a za to bych chtěl ještě jednou poděkovat paní Mgr. Fabigové a SŠHS.
V současné době studuju na Masarykově universitě v Brně a stále jsem členem CBA. Díky kontaktům s některými jejími členy mám možnost si nejen přivydělat, ale také si procvičit na akcích to, co už umím, přiučit se něco nového, seznamovat se s novinkami v oboru apod. Barmanství bych se chtěl jako koníčku věnovat určitě ještě dlouho.
Tomáš Zezulák, absolvent 4. E 2012
Kompletní fotogalerii z mého kurzu si můžete prohlédnout zde:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.187849571347630.45953.123800294419225&type=3


« zpět




Česká verze English version Version française Deutsch version Spain version
Střední škola hotelová a služeb
Na Lindovce 1463
Kroměříž
767 01

Tel.: 573 504 511
Fax: 573 504 555
E-mail: skola@hskm.cz

IČ: 47934832
DIČ: CZ 47934832
REDIZO : 600015092
IZO: 107870878
ID datové schránky: fybxjet
Bankovní spojení : KB Kroměříž, č.ú.18231–691/0100
Reprezentační ples SŠHS 2019
17.12.2018
Rádi bychom Vás pozvali na ples školy, který se bude konat 11.1.2019 od 20:00 hodin ve společenském sále. Ples se nese v tématu "Na křídlech andělů". Vstupenky lze zakoupit každou středu a pátek v zelené (budova Pavlákova). Vždy od 14:00 do 16:00.
Pokračovací kurz carvingu v Kroměříži
10.12.2018
Ve dnech 6. a 7. prosince 2018 se na naší škole konal POKRAČOVACÍ KURZ CARVINGOVÉ AKADEMIE
Přednáška o levném cestování
08.12.2018
V pondělí 3. 12. 2018 si studentská firma Travel&meeT třídy 3. E pozvala známou cestovatelku Hanu Machalovou, která si pro studenty hotelové školy připravila velmi poutavou přednášku o levném a strategickém cestování. Přednáška začala v 10:00 ve velkém
Francouzská kuchyně
04.12.2018
V úterý 27. 11. 2018 se uskutečnila na hotelové restauraci francouzská kuchyně. Akce oficiálně probíhala od 11:30 do 15:00. Samotné přípravy trvaly mnohem déle. Tato akce byla zároveň praktickou maturitní zkouškou dvou žákyň třídy 4. F
Vánoční krmení koní
04.12.2018
na Štědrý den 24. 12. 2018
Praktická maturita
25.11.2018
Dne 21. listopadu 2018 v Centru pro seniory Zachar v Kroměříži připravily žákyně 4. F Michaela Celá a Simona Daňková společně s žáky 4. S
Kurz carvingu v Kroměříži
25.11.2018
Ve dnech 22. a 23. listopadu 2018 se na naší škole konal certifikovaný kurz CARVINGOVÉ AKADEMIE pod vedením pana Luďka Procházky
JA workshop ve Zlíně
22.11.2018
Dne 6. listopadu proběhl v Baťově vile ve Zlíně studentský workshop pro mladé ředitele studentských firem středních škol. Na naší škole je v letošním školním roce šest firem a všichni ředitelé rádi do Zlína jeli.
© 2018 všechna práva vyhrazena - HSKM.cz, mapa webu, RSS aktualit RSS aktualit
realizace: kromnet.cz